תפריט

איך מונעים ליקויי בנייה?

ליקויי בנייה נחלקים לסוגים שונים, כאשר למעלה מ-65% מליקויי הבניה נגרמים כתוצאה מנזקי מים שמקורם בכשלי איטום. מדובר בכשלים אשר עלות תיקונים יכולה להגיע לאלפי שקלים, וכדי למנוע אותם יש לתת דגש על תכנון קפדני, בחירה של חומרי האיטום המתאימים ביותר למטרת העבודה ויישום תקין של האיטום על התשתית. אם כן, ברור כי התשובה לשאלה "איך מונעים ליקויי בנייה?" היא במקרים רבים – איטום מקצועי ואיכותי.

חלק מליקויי הבניה יהיו גלויים עבורנו בשלב התחלתי של הכשל באיטום, כך שהבחנה וטיפול מהיר בהם יכול להוזיל את עלויות התיקון. לעומת זאת, ישנם ליקויים "עמוקים", כאלו שאת הביטוי החיצוני שלהם נראה בשלב מאוחר יחסית, כאשר התשתית עצמה כבר ניזוקה בפנים באופן משמעותי.

במאמר הבא נסקור מספר ליקויים נפוצים העלולים להתרחש במערכות האיטום השונות, ובאילו צעדים ניתן לנקוט על מנת להפחית את הסיכוי לכשלי האיטום וליקויי הבניה.

חשיבות האיטום למניעת ליקויי בנייה

איך מונעים ליקויי בנייה באיטום גג?

הגג של המבנה הוא החלק העליון והחשוף ביותר למפגעים סביבתיים שונים, כאשר משקעים אטמוספיריים הם בין הגורמים המרכזיים לפגיעה בעמידות המבנה. כאשר אוטמים גגות מבנים, יש לקחת בחשבון אלמנטים רבים אשר יכולים להוות מקורות פוטנציאליים לכשלים, ביניהם קולטנים, פתחי ניקוז, דודי שמש, צינורות חודרים ועוד. לכן,  כדי להבטיח את האטימה מפני מי גשמים בחלק זה של המבנה, יש לבדוק את תקינות חומר האיטום המיושם על הגג (בין אם מדובר ביריעות ביטומניות או בחומרים משחתיים אחרים) כמו גם את תקינות המרזבים המותקנים בו, שיפוע הגג ואיטום מעקות הבטיחות בהיקף הגג. יש לתת דגש במקומות בהם מפסיק האיטום הרציף, כלומר סביב פתחי ניקוז- שם רצוי לבצע איטום כפול, בחיבורי מעקה רצפה- שם יש לשים לב כי כיוון האיטום הוא מלמעלה למטה על מנת למנוע חדירה של מים אל מתחת לשכבת האיטום. כמו כן יש לוודא ששיפוע הגג עומד בתקן, על מנת למנוע הצטברות מי גשמים ושלוליות על הגג. 

>>למידע נוסף על איטום גגות

איך מונעים ליקויי בנייה באיטום קירות פנימיים וחיצוניים?

איטום לקוי בקירות המבנה בא לידי ביטוי בחדירת רטיבות, בהופעה של עובש, כתמים וסדקים לאורך / רוחב הקירות (פנימי וחיצוני). מלבד פגיעה אסתטית זו, כשלים אלו מעידים גם על ליקויים בכושר האיטום של הקירות, אשר עלולים לגרום לנזקים רבים, החל מנזילות בתוך הבית, רטיבויות ועד לפגיעה בריהוט, מוצרי חשמל ואיכות החיים במבנה. על כן, ישנה חשיבות רבה לאיתור המקומות בהם הפוטנציאל לכשל הוא הגבוה ביותר (בזמן הקמת המבנה), או לחלופין להבין מה גורם לכשל כדי לטפל בו בצורה הנכונה.

כדי לאתר את המקור לליקוי בקירות המבנה, יש להבחין ראשית האם מדובר על ליקויים בקירות החיצוניים או הפנימיים של המבנה. בעיות איטום בקירות פנימיים יכולות להתרחש כתוצאה מכשל בחדר אמבטיה, שירותים או כל חדר רטוב אחר במבנה, כמו גם נזילות מים של צנרת העוברת בתוך הקירות, ליקוי בכלים סניטריים, באריחים וחיפויים וכו'. לכן, חשוב לאטום כהלכה ולבצע באופן תקין את כל השלבים באיטום חדרים רטובים, תוך שימת דגש על איטום פתחי ניזוק ומקומות בהן ישנם צנרות חודרות.

לעומת זאת, כשלים באיטום קירות חיצוניים יתבטאו בחדירה ומעבר של מי גשמים דרך פתחים שונים במבנה כמו דלתות, חלונות, נקודות חיבור בין מרפסת לסלון או בין הרצפה לתקרה ועוד. כמו כן, יש לתת את הדעת כל הימצאותם של סדקים בקירות החיצוניים של המבנה. ישנם סדקים שטחיים שמקורם בטיח שיושם על המבנה וישנם סדקים עמוקים יותר המגיעים עד לבטון ואף חוצים אותו. כך או כך, יש לטפל בסדקים כאלו, שמא יתפתחו למקורות חדירת מים למבנה. 

>>מידע נוסף ניתן למצוא בקטגורית איטום קירות המבנה

איך מונעים ליקויי בנייה באיטום חלונות ומפתנים?

קיומם של הפתחים והחלונות במבנה הוא הכרחי לשמירה על איכות החיים במבנה ולחסכון באנרגיה. לדוגמא, חלונות מאפשרים לאור יום לחדור אל החללים הפנימיים בבית, וכך למעשה לחסוך במשאבי אנרגיה וחשמל במהלך שעות היום. בנוסף, החלונות מאפשרים זרימת אוויר המפחיתה גם היא את השימוש באנרגיה ומעניקה תחושת נוחות ותנועת אוויר בתוך המבנה.

כפי שלא ניתן לוותר על קיומם של חלונות, דלתות ומפתנים במבנה ומחוצה לו (מהסיבה הברורה), לא ניתן גם לוותר על איטום פתחים ומפתנים אלו. רבים מניחים כי אין צורך לאטום חלונות ומפתנים, בעוד בפועל, מדובר במקומות פוטנציאליים לחדירת מים למבנה בדיוק כפי שהגג, הקירות והחדרים הרטובים מהווים פוטנציאל לחדירת מים ומפגעים למבנה. לכן, חשוב לבדוק את איכות האיטום שלהם ובכך למנוע מעבר של מי גשמים או מפגעים אחרים. את האיטום ניישם במפתנים השונים במבנה (יציאות למרפסת, לגג, מחוץ למבנה) בכל אותם חיבורים הקיימים בין החלונות לקיר, בחלונות הזזה, דלתות וכו'. 

>>קראו עוד על איטום מפתנים

צוות אתר ביטומני – פורטל מידע בנושא איטום