תפריט

בטון נמנה על החומרים הכי חזקים בעולם. הוא יכול לשאת משקלים כבדים, לעמוד במצבים של שחיקה ותנאי מזג אוויר קשים.

אבל אפילו בטון יכול להיחלש, להישחק וגם להיסדק – אם לא מטפלים בו בצורה נכונה.

אז מהם המצבים השונים בהם צריך להגן על בטון ומהן הדרכים המקצועיות לעשות את זה?

איך נכון להגן על בטון?

למה חשוב להגן על בטון?

בטון משמש בישראל באופן גורף לבניית בתים ומבנים מכל הסוגים. החוזק והזמינות שלו הופכים אותו לבחירה אידיאלית.

טכנולוגיות וחומרים מתקדמים מאפשרים להוסיף לבטון תכונות חדשות, להשפיע על מידת החוזק המתקבלת בהתאם לדרישות התכנון, להוסיף לו איטום אינטגרלי בתוך התערובת לשיפור קיים הבטון ועוד. 

עם זאת, לכל סוג של מבנה, לכל מיקום של מבנה, לתנאי שטח שונים במקומות שונים – 

יש השפעה על הבטון, על רמת העמידות שלו ועל הפעולות שצריך ליישם כדי להגן על הבטון ולוודא שהמבנה יהיה יציב וחזק לטווח ארוך.

סוגים של מבני בטון ותנאים סביבתיים

מבני בטון קיימים מתחת לפני הקרקע או מעל הקרקע. הם קיימים בקרבה לים, או במדבר, במקומות גשומים ובמקומות יבשים, באזורי בנייה רוויה ובאזורים כפריים.

מבני בטון עשויים להתנשא לגובה, לכלול מרפסות בטון או גגות בטון, מאגרי מים מבטון, גשרים ומנהרות מבטון ועוד.

כאשר הבטון משמש בדרכים שונות, הוא גם חשוף לתנאים שונים, שמצריכים אמצעים שונים של הגנה – נוסף על הוספת תכונות ייחודיות לסוגי בטון שונים. הנה כמה דוגמאות:

הגנה על גגות בטון –בין אם אלה בנייני מגורים, מסחר, ציבור או תעשייה, גג בטון כמעט תמיד יהיה חשוף לשמש ישירה, לכלוך, רוח ובעיקר – לגשם.

מצב שבו גג בטון חשוף באופן קבוע למים עומדים או זורמים, עלול ליצור פגיעה בבטון עצמו וגם בחלקי המבנה שהגג צריך להגן עליהם.

לשם כך מיישמים חומרי איטום מגוונים בהתאם לאופי המבנה, המיקום שלו והמצב שלו. אחת הבחירות המובילות לצורך איטום גג בטון תהיה יישום יריעות ביטומניות.

הגנה על קירות בטון חיצוניים ופנימיים – איטום קירות בטון מתבצע בדרך כלל בחלקו החיצוני של המבנה, כדי להגן על המבנה מפני חדירת מים וחומרים אחרים שיכולים לגרום נזקים לתשתיות ולמבנה עצמו. ניתן ליישם מגוון חומרי איטום בהתאם לצורך – לאחר התייעצות עם בעלי מקצוע.

הגנה על בטון תת קרקעי – מבנים תת קרקעיים מבטון כוללים מרתפים, חניונים, מקלטים ועוד. כל אלה זקוקים להגנה מפני הלחות והמים הנמצאים בקרקע, גזים, כימיקלים וחומרים נוספים.

לשם כך מקובל לבצע איטום חיובי – איטום המבוצע בשלבי הבנייה של המבנה התת קרקעי, כאשר עדיין קיימת גישה לחלק החיצוני של הקירות. באופן הזה ניתן לאטום את המבנה מבחוץ כדי למנוע חדירה של חומרים אלה למבנה שיקום.

אם יש ליקויים באיטום במבנה תת קרקעי קיים, נדרשת עבודה שנקראת איטום שלילי – 

איטום של קירות המבנה מבפנים, על ידי שימוש בחומרי איטום שיכולים לחדור לעומק הקיר ולתקן את הליקוי המאפשר למים לחדור פנימה.

הגנה על בטון עם איטום קריסטלי

איטום קריסטלי מאפשר להחדיר את חומרי האיטום לעומק הבטון, כך שהאיטום הופך לחלק אינטגרלי מהבטון. החומר מגיב למגע עם מים על ידי היווצרות של גבישים בלתי מסיסים במים, אשר אוטמים את הסדקים, הנקבוביות, החללים או מחילות קפילריות. כך הבטון הופך אטום בפני מים או נוזלים מבחוץ ומבפנים. 

הגבישים ממשיכים להיווצר בכל מגע נוסף עם מים וכך הם ממשיכים להגן על הבטון במשך שנים לאחר יישום החומר.

למשל, חברת  PENETRON מייצגת את אחד המותגים המובילים בעולם של איטום קריסטלי ומספקת לענף הבניה הישראלי מגוון פתרונות מתקדמים לאיטום איכותי של בטון.

הגנה על רצפות בטון חיצוניות

רצפות בטון קיימות בחניונים חיצוניים ובחצר הבית, רצפות מוסכים, מפעלים תעשייתיים, מרלו"גים ועוד. הן חשופות באופן קבוע לפגעי מזג האוויר, לשחיקה, לעומסי תנועה גבוהים ועוד. 

חומרי איטום ייעודיים מסייעים לשמור על רצפות בטון מפני הנזקים השונים ולספק להן עמידות ארוכת טווח.

שיקום תיקון והגנה על בטון

שיקום בטון ושיקום מבנים הם תחומי התמחות מיוחדים בענף הבניה, בהם נדרשת עבודה קפדנית ויסודית במיוחד, תוך שימוש בחומרי איטום ושיקום איכותיים להגנה על בטון.

תהליכי שיקום מבנים כוללים שיקום חיצוני ואסתטי של המבנה, לצד שיקום חלקי בטון וקונסטרוקציה, איחוי וחיזוק של אלמנטים קיימים. נדרש תכנון מפורט ויסודי על ידי מומחים בתחום, שקובעים לפני תחילת העבודות – אילו סוגי עבודות יש לבצע, אילו חלקי בטון דורשים שיקום ומהם החומרים המתאימים לתהליכי השיקום והגנה על בטון, בהתאם לרמת האגרסיביות של הסביבה, דרגות החשיפה של חלקי הבטון למפגעים ועוד.

נוסף על עבודות חיזוק קונסטרוקטיבי בתהליכי שיקום בטון ותיקון פגיעות שונות בבטון, מיישמים חומרים שונים לצורך הגנה על הבטון לטווח ארוך. בחירת סוגי החומרים מתבססת על חלקי המבנה בהם מתבצע השיקום, מגבלות זמן וטמפרטורה, זמן עבידות נדרש, חוזק נדרש, סוג התשתית הקיימת, אופי היישום של החומר ועוד.

להגן על בטון בעזרת המומחים

מחפשים את הדרך האופטימלית לביצוע תהליכי הגנה על בטון, שיהיו יעילים, מקצועיים ואיכותיים לטווח ארוך? אנחנו כאן בשבילכם! אתם מוזמנים ליצור קשר והצוות המקצועי שלנו ישמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה. 

שלכם, צוות אתר ביטומני – פורטל מידע בנושא איטום