תפריט

מאגר מים הוא כינוי כללי למצבורי מים מלאכותיים, בהם מוחזקים מים בכמויות גדולות לשימושים שונים – בריכות שחייה ונוי, מאגרי מים לשתייה, מתקנים להתפלת מים, מאגרי שפכים, מאגרי חירום לטיפול בשריפות ועוד.

המאפיינים הייחודיים של מאגרי מים מסוגים שונים, כמו מידת החשיפה הקבועה של מעטפת המאגר למים ולחות, צורך באיטום יעיל למניעת זליגת מים החוצה, חדירת חומרים פנימה ורמה גבוהה של לחץ קבוע על המבנה, הופכים שיקום מאגרי מים לתהליך מורכב. אז איך משקמים מאגר מים פגוע ולמה זה כל כך חשוב?

שיקום ואיטום מאגרי מים - למה זה הכרחי?

מתי צריך לבצע שיקום מאגרי מים?

שיקום מאגרי מים הופך להיות הכרחי כאשר מערכת האיטום של המאגר נפגעת וכבר אינה עושה את עבודתה כראוי. כאמור, מערכת איטום תקינה של מאגר מים היא חיונית, לשני צרכים עיקריים:

  1. מניעת זליגה של מים החוצה מהמאגר – מאגרים חייבים להיות אטומים היטב כדי למנוע נזקים למבנה ואף סכנה לאנשים בסביבת המבנה, כמו גם למניעת אובדן המים.
  2. מניעת חדירה של חומרים מזהמים מבחוץ – בעיקר כאשר מדובר על מאגרי מים לשתייה, אך גם בריכות דגים, בריכות שחייה ונוי, מתקני התפלת מים ועוד – כולם חייבים להישאר נקיים מחומרים מזהמים. 

ייחודיות מאגרי מים תת קרקעיים

מאגר מים תת קרקעי מלאכותי מחייב הקמה של מערכת איטום איכותית ועמידה כבר בשלבי הבנייה המוקדמים של המאגר. זאת משום שכאשר מדובר על מבנה תת קרקעי, הקירות החיצוניים שלו עטופים בקרקע ולכן אין גישה אליהם לצורך תיקונים ולאיטומם. לכן, אם קיימת בעיה באיטום חיצוני של מאגר מים תת קרקעי, יש להשתמש בשיטות איטום מיוחדות, כמו איטום בהזרקה, כדי לתקן את הבעיה.

שלבי שיקום מאגרי מים

מאגרי מים נחשבים סביבה אגרסיבית לבטון. הכוונה היא שהבטון חשוף באורח קבע למים ולחות. לכן הבטון גם יותר פגיע ולכן יש לבצע פעולות תחזוקה שוטפות, כולל חידוש של מערכת האיטום לעיתים יותר קרובות. מאגר שלא בוצעו בו פעולות אלה לאורך זמן עלול להראות סימני הזנחה מתקדמים, כמו התפוררות בטון, קורוזיה במוטות ברזל בשלד המבנה, התנפחות, נזילות ועוד. כדי לשקם מאגר מים במצב כזה יש לבצע עבודה מורכבת בשלבים:

  1. ריקון וייבוש של המאגר לצורך עבודות השיקום.
  2. ניקוי הקירות הפנימיים של המאגר, קילוף שכבות בטון וחומרי איטום מתקלפים, הסרה של חלקי בטון מתפוררים, או חלקים שהתנתקו מהמבנה.
  3. ניקוי קורוזיה מעל חלקי ברזל באמצעות התזת חול.
  4. לאחר הניקוי – ציפוי חלקי מתכת עם חומר מונע קורוזיה.
  5. כיסוי מחדש עם בטון ותיקון של הבטון הפגוע.
  6. שימוש בתהליכי איטום בהזרקה לפי הצורך במבנים תת קרקעיים בעיקר.

לסיכום, שיקום מאגרי מים הוא תהליך הכרחי במקרים רבים ויש לבצע אותו ברמה גבוהה של מקצועיות. להתייעצות עם מומחה בתחום שיקום מאגרי מים – צרו איתנו קשר!

שלכם – 

צוות אתר ביטומני

פורטל מידע בנושא איטום