תפריט

במקומות שונים ברחבי הארץ קרו מספר מקרים בהם בניינים או חלקי מבנים קרסו או הפכו מסוכנים למגורים בעקבות כשלים חמורים במבנה. כדי למנוע מצבים אלה חשוב לבנות בעזרת מומחים בתחום ההנדסה, תחת פיקוח ורישוי, אך במקרים של מבנים ישנים, לעיתים ניתן למנוע את הסכנה ואף להחזיר את המבנה למצב תקין, אם מזהים את הכשלים ומטפלים בהם באופן מקצועי בזמן.

צוות ביטומני מסביר: איך יודעים מתי סדקים במבנה מעידים על סכנה ואיך אפשר לטפל בבעיה לפני שהבניין קורס?

זיהוי כשלים במבנה - מתי הסדקים הם מקום לדאגה

איך נוצרים כשלים מסוכנים במבנים?

כשלים מסכני חיים נוצרים באלפי מבנים בישראל, כתוצאה מתהליכי שיפוצים לא תקינים, שבוצעו על ידי בעלי מקצוע ללא ניסיון והכשרה, תוספות בנייה ללא היתרים ואף ללא פיקוח של מהנדס, תזוזות טבעיות של הקרקע שעם השנים מערערות את הבסיס של המבנים ועוד. כשלים אלה נוצרים גם בגלל שיטות בניה ישנות, שאינן עומדות בתקנים החדשים ואף בגלל סביבה אגרסיבית, אך יש גם אלפי בניינים ישנים בישראל אשר חייבים לעבור תהליכים של חיזוק ושיפוץ, אשר האחראים עליהם (ועד הבניין או מנהלי הבניין) אינם מודעים לסכנה, או פשוט מזניחים.

כדי להיות בטוחים שאתם בטוחים, הנה כמה סימנים, המעידים כי הבניין שלכם חייב לעבור בדיקה מקצועית וייעוץ לקראת תהליכי שיקום/שיפוץ/חיזוק מבנים.

סדקים אלכסוניים במבנה וסדקים בקירות חיצוניים

סדקים מסוגים אלה לרוב נוצרים אחרי עבודה של תוספות בניה, או הריסה במבנה, כאשר אלה התבצעו ללא פיקוח הנדסי. כתוצאה, מתחילה שקיעה של חלקים בשלד המבנה. השקיעה והתזוזה גורמות לתזוזה של הבלוקים ולכן גם לסדקים. מדובר על כשל חמור ומסוכן, המחייב התייעצות מיידית עם מומחה הנדסי ומומחים בתחום שיקום בטון ומבנים.

סדקים בתקרה ובקירות של הדירה

סדקים אלה יכולים להעיד על כשל חמור בשלד הבניין, אולי אף על שקיעת חלקי שלד. מאידך, הם גם יכולים להיות תוצאה של יישום לא נכון של טיח או שכבות מיישרות על גבי הבטון עצמו. במקרה כזה יש לפנות בדחיפות למומחה מתאים לביצוע הערכה וייעוץ להמשך.

קיר תומך רעוע

נוצר בגלל עבודת בנייה, או שיפוצים כאשר זו נעשתה לאחר עבודת תכנון רשלנית. קיר תומך הוא אלמנט מרכזי במבנה ולכן קריסה שלו יכולה להיות הרת אסון. במקרה כזה יש להזמין מהנדס לתכנון מחדש של הקיר, כדי ליצור קיר חדש, שיכול לעמוד בעומסים השונים של המבנה וסביבתו וכן לבחון תיקונים נדרשים בשאר חלקי המבנה.

מה עושים אם קיים חשש לכשל במבנה?

אם אתם חוששים כי יש לכם כשל במבנה או מבנה בסכנת קריסה, חשוב לפנות בהקדם האפשרי לשירותי מומחים בתחום ההנדסה וקונסטרוקציה, שיכולים לבצע הערכה מקצועית של מצב המבנה. 

ליווי הנדסי מקצועי יכול לכלול ביקורת בניה, איתור ליקויים ואי עמידה בתקנות ומפרטים ולכן זוהי הדרך הנכונה לקבל הערכת מצב, לצד המלצות על תהליכי השיקום המתאימים ואף ליווי בתהליך השיקום/שיפוץ/חיזוק של המבנה. 

לסיכום, אם קיים חשש כי המבנה נמצא בסכנה, חשוב לפנות בהקדם למומחים בתחום. פורטל ביטומני מזמים אתכם ליצור קשר עם המומחים שלנו בתחום, לקבלת שירות מקצועי, שיעזור לכם לשמור על הבניין ועל הבטיחות שלכם.

 

צוות אתר ביטומני

פורטל מידע בנושא איטום