תפריט

פעולת האיטום של מבנה הינה פעולה מהותית בתהליך הבניה, בין אם מדובר על הקמה של מבנה חדש ובין אם מדובר על מבנה קיים. כך או כך, איכות ביצוע פעולת האיטום היא זו שתקבע את כושר ההגנה על המבנה מפני מפגעים סביבתיים. מפגעים אלו כוללים בין השאר גשם, רוח, אבק, וגורמים טבעיים אחרים העלולים לפגוע ולהזיק למבנה. 

כדי להבטיח הגנה מלאה וממושכת על מעטפת המבנה, כמו גם על פנים המבנה, יש לבחור את שיטת האיטום הטובה והמתאימה ביותר לסוג המבנה, החללים הקיימים בו, הסביבה בה ממוקם ועוד. במרוצת השנים התפתחו מגוון טכניקות איטום חדשניות כמו גם חומרי איטום משופרים ויעילים, אשר ממקסמים את איכות האיטום. במאמר הנוכחי נסקור את חומרי האיטום המשחתיים- הסוגים, היתרונות והיישומים.

סוגים של חומרי איטום משחתיים

קיימים חומרי איטום משחתיים מגוונים אשר מיועדים לעבודות אטימה איכותיות ומקצועיות, כאשר השניים הנפוצים ביותר בתהליכי בנייה הינם חומרי האיטום הביטומניים והצמנטיים. חומרי האיטום המשחתיים ניתנים לרוב ליישום על ידי הברשה/מריחה, רולר או התזה (כאשר מדובר בשטחים גדולים ונרחבים). 

חומרי האיטום המשחתיים הנפוצים ביותר, הביטומני והצמנטי, שונים במהותם זה מזה, כאשר לכל אחד מהם תכונות ויתרונות המתאימים ליישום באלמנטים שונים במבנה, החל מהיסודות, המעטפת החיצונית, פנים והבית ועד לגג המבנה. 

חומרי איטום ביטומנים משחתיים – חומרי איטום על בסיס ביטומן, אשר הינו תוצר לוואי מזיקוק נפט.  לחומר הביטומני גמישות ועמידות גבוהים במיוחד, נוסף על כושר הידבקות מצוין ויכולת עמידות מפני מים. חומרים אלו מתאימים לאיטום קירות חיצוניים, אלמנטים חודרים, תשתיות, יסודות, זיפות גגות, חדרים רטובים ועוד.

חומרי איטום צמנטיים משחתיים– חומרים המבוססים על מלט וחול והינם החומרים השכיחים ביותר בענף בניה ובתחום האיטום. קיים מגוון רחב של חומרי איטום צמנטיים, אשר נבדלים האחד מן השני בתכונות כדוגמת זמן התקשות, אלסטיות, גישור על סדקים, זמן עבידות, חוזק סופי ועוד. ניתן ליישם איטום צמנטי ברוב חלקי המבנה, החל מקירות, יסודות, פנים הבית, חדרים רטובים, תקרות, בריכות, מאגרי מים ועוד. 

חומרי איטום משחתיים

איטום חדרים רטובים בעזרת חומרי איטום משחתיים

חדרים רטובים, כדוגמת חדר אמבטיה, חדר שירותים, חדר שירות, מטבח ועוד, מהווים את אחד מהחללים השכיחים במבנה המחייבים אטימה איכותית בחומרים עמידים. מאחר ומדובר בחלל בו קיימת נוכחות תמידית של מים בתוך צנרות המים הקבועות בקירות, רצפה ותקרות – קיימת עדיפות ליישום חומרי איטום משחתיים.

לכן, נמצא מפרטים רבים המשלבים בין שני חומרי האיטום שהוזכרו לעיל, על מנת להגיע אל איכות אטימה גבוהה בעלת קיים ארוך. את רצפת החדרים הרטובים מומלץ לאטום בשתי שכבת, כאשר השכבה הראשונה תהיה איטום צמנטי, מעליו ייושם פריימר ולאחר מכן יש למרוח שכבת איטום ביטומנית כשכבה שניה. כך מוודאים איטום מוחלט. עבור הקירות בחדרים הרטובים, מיישמים חומרי אטימה משחתיים צמנטיים למניעת רטיבויות, טחב, ירקת ומפגעים נוספים.

למידע נוסף על:

מהם היתרונות של חומרי איטום משחתיים?

לחומרי איטום משחתיים יש יתרונות רבים:

  • חומרי איטום משחתיים נוחים יותר ליישום והעבודה עימם פשוטה ונוחה יותר.
  • ניתן ליישם אותם במהירות (במיוחד כאשר מתיזים על פני שטחים נרחבים), והביצוע אינו מורכב.
  • היצמדות חומר האיטום אל התשתית הינה מלאה ב100%, מה שמאפשר איטום יציב ללא היווצרות כיסי אוויר (נסייג ונאמר, כי ישנה חשיבות למריחה מלאה ולטכניקת הביצוע, כדי להבטיח איטום יעיל ותקין). 
  • תיקון כשלים זמין ונוח- כאשר האיטום מבוצע בחומרים משחתיים, ניתן לזהות כשלי איטום במהירות ולטפל בהם באופן נקודתי באזור הפגוע. 

חשוב לזכור כי יישום נכון ומקצועי של חומרי האיטום המשחתיים הוא זה המבטיח איטום אפקטיבי ועמיד, כיוון שיישום החומר באופן שאינו אחיד ו/או בשכבות עובי שאינן מתאימות יפגע באיכות האטימה של המבנה.

צוות אתר ביטומני | פורטל מידע בנושא איטום